📦 FRI FRAGT +500,- I DK 📦

OMPLANTNING AF MONSTERA

Omplantning af monstera, monstera soveværelse

Svaret på mange af spørgsmål ang. mistrivsel af planter er omplantning - giv dem ny jord og måske en større potte. Hvis din Monstera mistrives, enten fordi den får brune blade eller er stoppet med at vokse kan en af grundene være dårlig jord eller for lille potte. Er rødderne begyndt at vokse gennem drænhullerne eller over jordoverfladen er det tegn på potten er for lille og derfor en god ide at finde en større potte til den. Er jorden hård, løber vandet lige igennem eller er der mug på toppen af jorden - så er det fordi du har vandet din plante for meget gennem tiden. Hvis jorden er for fugtig klumper den ofte sammen og bliver en hård klump, det gør at vandet fremover vil løbe lige igennem uden den optager vandet i jorden. 

Hvor ofte skal mine planter vandes? 

Som udgangspunkt er det vigtigt at du mærker med en finger i jorden. Hvis de øverste 5 cm tørre, er det som grundregel tid til vanding. Nogle planter skal vandes hver dag og andre skal kun vandes én gang pr. mdr. Så fingeren-i-jorden-reglen er det bedste svar. 

Hvis først din plante har fået for meget vand er den bedste løsning at skifte jorden. Ellers kan du ende op med en plante hvor rodnettet rådner og dermed er plantens vækstbetingelse væk og planten vil langsomt dø. Ved for meget vanding af planter kommer der også nemmere skadedyr som f.eks. bananfluer. 

Læs denne blog for mere information om pasning af planter generelt.

  

Hvilken jord skal jeg bruge til mine planter? 

Forskellige planter skal have forskellige jordtyper. Hvis du vil blive rigtig klog på de forskellige jordblandinger til de forskellige planter vil jeg anbefale dig at se denne video.

Ellers giver jeg dig her min favorit jordblanding - den bruger jeg til alle mine planter. Selvom jeg elsker planter, bruger meget tid og er omringet af rigtig mange planter, så synes jeg også det skal være nemt og sjovt at have dem. Det bliver hurtigt uoverskueligt hvis jeg skulle lave forskellige jordblandinger til alle mine planter, derfor har jeg fundet denne blanding der passer godt til mine planter. Jeg har aldrig hørt dem klage ;) 

4 vigtige jord-faktorer for en glad plante: 
Luft til rødderne - Perlite
Fugtighed - Kokosjord
Dræning af vandet - Lecakugler
Næringsrig jord - Spagnum

   

  Jordblanding opskrift:
  1/3 Spagnum 
  1/3 Kokosjord
  1/6 Lecakugler
  1/6 Perlite 
   
  Jeg følger ikke opskriften nøje, men det er cirka størrelsesforholdene jeg bruger til min jordblanding. Jeg fylder altid bunden af potten med Lecakugler, det er især vigtigt hvis du har en potte uden drænhul i bunden. 
   
   

  Selve omplantningen: 

  Fyld pottens bund med Lecakugler. Fyld potten halvt med jordblandingen. Hvis planten tidligere har vist tegn på mistrivsel fjernes den gamle jord fra rodnettet. Hvis planten før har haft fin trivsel kan den gamle jord godt forblive. Placer planten i potten og dæk rødderne med jordblandingen. Fyld jord til lige over hvor jorden tidligere har gået til. Vand planten.

  Voilà, så har du fået omplantet en plante der vil blive glad for sit nye liv i jorden. Se videoen nedenfor, her vil fremgangsmåden blive vist :) 

  Som du kan se i videoen kan det være godt at placere en kokosstok eller mosstok til planten. Det er med til at holde planten oprejst og du vil opleve trope/klatreplanter bruger stokken til at klatre op af. Den holder fast om kokosstokken med luftrødderne, det giver en sundere og gladere plante. I naturen ville den kravle op af træer på den måde. 

    

   

   Følg os på Instagram, plante instagram, indretning instagram, grønne planter