FRI FRAGT PÅ ORDRE OVER 500,- I DANMARK

Lang levetid på dine stueplanter - hvordan?

 

Det sker ofte at folk undres over hvordan de smukke grønne planter kan leve i rigtig lang tid, uden at de bliver grimme at se på og får den der lidt forsømte farve og udseendet bliver kedeligt at se på. Men du kan også få de der fede og flotte grønne planter i dit hjem, så derfor deler jeg her ud af gyldne fif til smukke stueplanter. Læs med og få en masse nyttig viden og fif til hvordan du kan få den grønne oase i dit hjem. 
For at planter kan leve længe er der nogen forhold som skal opfyldes, så du skaber de mest optimale leveforhold for den enkelte plante. Hvad der er gode leveforhold er lidt forskelligt da der findes mange forskellige planter, som alle har individuelle vækstbehov f.eks. hvor tit man skal vande dem, direkte sollys eller indirekte sollys og hvad med gødning? Fælles for alle planterne er dog at placering er vigtig, gødning, vand og dagslys. Som udgangspunkt kan alle planter leve mere end én sæson, så hvis du giver dine planter de bedste leveforhold så kan du altså regne med at have de grønne venner i lang tid. 
 
 • Forbedrer indeklimaet
 • Skaber bedre akustik i dit hjem
 • Øger luftfugtighed
 • Er med til at rense luften for giftstoffer 

De nye planter og placering

 Når du har fået købt nye planter til hjemmet er det en god ide at finde ud af hvor de skal placeres. Det kan være en god ide at lade planten stå i den potte du købte den i, så den kan vænne sig til de nye leveforhold - lys, luftfugtighed og temperatur. Efter lidt tid kan du så omplante til den ønskede potte. Herefter er det vigtigt at undersøge hvordan planten trives bedst - lidt eller meget lys, måske skygge og hvor tit den skal vandes. 

De fleste planter trives bedst når de møder dagslys, så et mørkt hjørne til din stueplante er ikke de bedste vækstforhold. Men der er meget forskel på hvad de forskellige planter har brug for og trives bedst i, så når du har købt dine planter vil jeg anbefale at læse om den specifikke plante eller spørge forhandleren hvor du købte planterne. 
 • Vend planten engang imellem - det forebygger gule blade og sørger for symmetri
 • Flyt planten ind i rummet, når den kræver mere plads
 • Skal planter placeres nye steder - ryk den lidt af gangen så den vænner sig til de nye forhold

Vanding af planterne 

At vande stueplanter kan virkelig være noget af en opgave. Er du lidt for gavmild med vandet kan du risikere at dine planter får gule blade, der kan komme dyr i dem og rødderne kan rådne. Går der derimod for længe imellem du vander, kan bladene blive brune og tørre ud. Når du vander er det vigtigt at vande i siderne ned i jorden og ikke direkte hvor planten vokser op, det kan få planten til at rådne da den bliver overvandet af den store mængde. 
Dine planter har godt af hvis du vander dem rutinemæssigt og de må gerne udtørre lidt mellem vandningerne. Er der hele tiden fugtigt jord kan det være med til at skabe dårligt miljø, altså at planten rådner eller der kan komme dyr i den. Der er forskel på hvor tit du skal vande dine planter, det afhænger f.eks. om den står i meget sol, temperaturen i rummet og hvilken plante det er. Det er en rigtig god ide at lave lidt luft i bunden af potten evt. med lecakugler, så undgår du overvanding. Du kan også vælge en urtepotte med hul i bunden og med en underskål, så det overskydende vand kan løbe væk fra rødderne. Langt de fleste planter dør af overvanding, så husk endelig at skabe luft til rødderne eller vælg urtepotte med underskål.
 • Vand gerne dine planter regelmæssigt
 • Må gerne tørre lidt ud engang imellem
 • Vand langs siderne
 • Lav luft til rødderne eller vælg potte med underskål
 • Brug småsten eller lecakugler som luftlag

Gødning af stueplanter  

Når du giver din stueplante gødning sikrer du længere levetid på dine planter, de bliver friskere at se på og kan medvirke til længere blomstring. Det er en god ide at give gødning når jorden er lidt fugtig. Inden du gøder dine planter skal du være opmærksom på vækstperioden som strækker sig fra marts til oktober måned.
Der findes 2 slags stueplanter:
Stueplanter med blomst skal gødes én gang om måneden i vækstperioden og én gang hver anden måned i vinterhalvåret. 
Stueplanter uden blomst skal gødes hver tredje måned i vækstperioden og behøver ingen gødning i vinterhalvåret. 
 • Fremmer længere levetid
 • Medvirker til længere blomstring
 • Giv gødning i vækstperioden