📦 FRI FRAGT +500,- I DK 📦

LANG LEVETID PÅ DINE STUEPLANTER - HVORDAN?

Lang levetid på dine stueplanter, klatreplanter
Det sker ofte, at folk undrer sig over, hvordan deres smukke grønne planter kan leve i lang tid, uden at de bliver grimme at se på, og får den dér lidt forsømte farve, der gør udseendet lidt kedeligt. Men du kan også få de fede og flotte grønne planter i dit hjem, så derfor deler jeg her nogle gyldne fif til smukke stueplanter. Læs med, og få en masse nyttig viden og fif til, hvordan du kan få den grønne oase i dit hjem. 
For at planter kan leve længe er der nogle krav der skal opfyldes, så du skaber de mest optimale leveforhold for den enkelte plante. Hvad der er gode leveforhold er forskelligt fra plante til plante, da der findes mange forskellige planter, der alle har individuelle vækstbehov, f.eks. hvor tit man skal vande dem, direkte sollys eller indirekte sollys og gødning. Fælles for alle planter er dog, at placering er vigtig, gødning, vand og dagslys. Som udgangspunkt kan alle planter leve mere end én sæson, så hvis du giver dine planter de bedste leveforhold, kan du altså regne med at have de grønne venner i lang tid. 
 
 • Forbedrer indeklimaet
 • Skaber bedre akustik i dit hjem
 • Øger luftfugtighed
 • Er med til at rense luften for giftstoffer 

De nye planter og placering

Når du har købt nye planter til hjemmet, skal du finde ud af, hvor de skal placeres. Det kan være en god ide at lade planten stå i den potte du købte den i, så den kan vænne sig til de nye leveforhold - lys, luftfugtighed og temperatur. Efter lidt tid kan du så omplante til den ønskede potte. Herefter er det vigtigt at undersøge, hvordan planten trives bedst - lidt eller meget lys, måske skygge og hvor tit den skal vandes. 
De fleste planter trives bedst, når de møder dagslys, så et mørkt hjørne til din stueplante er ikke de bedste vækstforhold. Men der er meget forskel på, hvad de forskellige planter har brug for og trives bedst i, så når du har købt dine planter vil jeg anbefale at læse om den specifikke plante eller spørge forhandleren hvor du købte planterne. 
 
 • Vend planten engang imellem - det forebygger gule blade og sørger for symmetri
 • Flyt planten ind i rummet, når den kræver mere plads
 • Skal planten placeres nye steder - ryk den lidt af gangen så den vænner sig til de nye forhold
Lang levetid på dine stueplanter, grønne planter, sunde planter

Vanding af planterne 

At vande stueplanter kan virkelig være noget af en opgave. Er du lidt for gavmild med vandet kan du risikere at dine planter får gule blade, der kan komme dyr i dem og rødderne kan rådne. Går der derimod for længe imellem du vander, kan bladene blive brune og udtørret. Når du vander, er det vigtigt at vande i siderne ned i jorden, og ikke direkte hvor planten vokser op. Det kan få planten til at rådne, da den bliver overvandet af den store mængde. 
Dine planter har godt af, at du vander dem rutinemæssigt, og de må gerne tørre lidt ud mellem vandingerne. Er der hele tiden fugtig jord, kan det være med til at skabe et dårligt miljø, der gør at planten rådner eller tiltrækker dyr. Der er forskel på, hvor tit du skal vande dine planter. Det afhænger f.eks. af, om den står i meget sol, temperaturen i rummet og hvilken plante det er. Det er en rigtig god ide at lave lidt luft i bunden af potten evt. med lecakugler, så du undgår overvanding. Du kan også vælge en urtepotte med hul i bunden og med en underskål, så det overskydende vand kan løbe væk fra rødderne.
 • Vand gerne dine planter regelmæssigt
 • Må gerne tørre lidt ud en gang imellem
 • Vand langs siderne
 • Lav luft til rødderne eller vælg potte med underskål
 • Brug småsten eller lecakugler som luftlag
Lang levetid på dine stueplanter, vanding af planter, grønne planter

Gødning af stueplanter  

Når du giver din stueplante gødning, sikrer du længere levetid på dine planter, de bliver friskere at se på, og kan medvirke til længere blomstring. Det er en god ide, at give gødning når jorden er lidt fugtig. Inden du gøder dine planter, skal du være opmærksom på vækstperioden som strækker sig fra marts til oktober måned.
Der findes to slags stueplanter:
Stueplanter med blomst skal gødes én gang om måneden i vækstperioden og én gang hver anden måned i vinterhalvåret. 
Stueplanter uden blomst skal gødes hver tredje måned i vækstperioden og behøver ingen gødning i vinterhalvåret. 
 
 • Fremmer længere levetid
 • Medvirker til længere blomstring
 • Giv gødning i vækstperioden 
Lang levetid på dine stueplanter, gødning af stueplanter, grønne planter, pasning af planter

 

 

 

 

 Grønne planter, følg os på instagram, plante instagram, indretningsinstagram, indretningsinspiration, dansk design